Tenhle recept jsem původně vyrobila reverse-engineeringem, protože milujeme Olive&Basilico omáčku od Panzani. Jednou ji ale ochutnal Šíma a mohl se po ní utlouct! Tak jsem ji malinko upravila i pro něj Šíma ji měl poprvé asi v 16 měsících, ale mohl by ji tak od 12. měsíce (citron, olivy, možná i ten cukr). Vystačí na litr omáčky, takže asi 3 dospělé a 2 dětské porce.
Ingredience
- Olivový olej
- 500 g těstovin
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 500 g rajčat nebo 2 plechovky rajčat
- 150 g řapíkatého celeru
- bazalka, rozmarýn, tymián
- 70 g černých oliv
- 70 g zelených oliv
- 2 lžičky cukru
- pár kapek citronu
- 70 g rajčatového protlaku*
- sůl, pepř
Postup
- Dej vařit vodu na těstoviny.
- Na oleji osmaž najemno nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek.
- Přidej nakrájená rajčata na kostičky a nakrájený řapíkatý celer a chvilku opékej.
- Teď někdy by se měla začít vařit voda na těstoviny – dej je do jemně osolené vody s trochou oleje.
- Přidej bazalku, rozmarýn a tymián, důkladně promíchej.
- Přidej nasekané olivy, cukr, citron a protlak. Průběžně ochutnávej
- Nech chvilku probublávat, poté odstav, dosol a dopepři.
- Směs rozmixuj a buď podávej, nebo zavař