Posted on

Recept je z jednoho lilku, menší dávku prostě neuděláš 😀 Já udělala z jednoho lilku asi 2 dospělé a 2-3 dětské porce. Vařila jsem zvlášť dětské porce, protože jsem je chtěla mít z malých kousků a nechtěla jsem to mixovat. Do dětské jsem nedala ani sůl nebo pepř, vynechala jsem i olivy. Lilek by se měl opéct v troubě (s olivovým olejem, solí a pepřem) na 200 stupňů asi na 20-30 minut, ale kdo na to má čas. Tak jsem ten lilek dala na pánev jako první, a než se opekl, připravila jsem si ostatní suroviny. Dá se jíst s těstovinami nebo jako směs na chleba (což fakt doporučuju, je to mňamka mňamózní)

Ingredience

  • olivový olej
  • 1 lilek
  • 1 cibule (v originálním receptu je bílá, já měla zbytek jarní cibulky a červené cibule, takže jsem tam dala to 😀)
  • 4 rajčata
  • 1 červená paprika
  • 2 řapíky celeru
  • malý protlak
  • těstoviny/chleba
  • ↓ co přidat do porcí pro dospělé ↓
  • balíček oliv
  • bazalka
  • sůl
  • pepř

Postup

  1. Rozhodni se, jestli budeš vařit vše dohromady, nebo dětské a dospělé porce zvlášť. Pokud vše dohromady, připrav si velkou pánev na caponatu a hrnec na těstoviny. Pokud zvlášť, vytáhni k pánvi ještě menší pánev nebo malý hrnec.
  2. Dej do pánví na caponatu hřát olivový olej, nakrájej lilek. Do dětských porcí nakrájej nadrobno tak 1/3 lilku, zbytek nakrájej na kostky do dospělých porcí. Všechny suroviny si takhle vždycky rozděl +- na třetinu a dvě třetiny. Dej lilek opéct.
  3. Dej vařit vodu na těstoviny. Dej vařit vodu do varné konvice.
  4. Nakrájej cibuli na drobno a na čtvrtměsíčky, přidej do pánví. Následují rajčata, červená paprika, řapíkatý celer.
  5. Chvilku opékej a přidej protlak. Zalij trochou horké vody z konvice. (Budeš ještě přidávat vodu z těstovin.)
  6. Nech to bublat. Teď je čas rozdělit dětské porce od dospělých (mimi porce na mixování). Do dospělých porcí přidej pokrájené olivy, sušenou bazalku, sůl a pepř. Nech to bublat do hustoty, co se ti líbí. Pokud to použiješ jako omáčku, může to být tekutější, pokud na chleba, tak redukuj.
  7. Podávej na chlebu nebo s těstovinami a dobrou chuť 😏

Fotky