Recept je z jednoho lilku, menší dávku prostě neuděláš 😀 Já udělala z jednoho lilku asi 2 dospělé a 2-3 dětské porce. Vařila jsem zvlášť dětské porce, protože jsem je chtěla mít z malých kousků a nechtěla jsem to mixovat. Do dětské jsem nedala ani sůl nebo pepř, vynechala jsem i olivy. Lilek by se měl opéct v troubě (s olivovým olejem, solí a pepřem) na 200 stupňů asi na 20-30 minut, ale kdo na to má čas. Tak jsem ten lilek dala na pánev jako první, a než se opekl, připravila jsem si ostatní suroviny. Dá se jíst s těstovinami nebo jako směs na chleba (což fakt doporučuju, je to mňamka mňamózní)
Ingredience
- olivový olej
- 1 lilek
- 1 cibule (v originálním receptu je bílá, já měla zbytek jarní cibulky a červené cibule, takže jsem tam dala to 😀)
- 4 rajčata
- 1 červená paprika
- 2 řapíky celeru
- malý protlak
- těstoviny/chleba
- ↓ co přidat do porcí pro dospělé ↓
- balíček oliv
- bazalka
- sůl
- pepř
Postup
- Rozhodni se, jestli budeš vařit vše dohromady, nebo dětské a dospělé porce zvlášť. Pokud vše dohromady, připrav si velkou pánev na caponatu a hrnec na těstoviny. Pokud zvlášť, vytáhni k pánvi ještě menší pánev nebo malý hrnec.
- Dej do pánví na caponatu hřát olivový olej, nakrájej lilek. Do dětských porcí nakrájej nadrobno tak 1/3 lilku, zbytek nakrájej na kostky do dospělých porcí. Všechny suroviny si takhle vždycky rozděl +- na třetinu a dvě třetiny. Dej lilek opéct.
- Dej vařit vodu na těstoviny. Dej vařit vodu do varné konvice.
- Nakrájej cibuli na drobno a na čtvrtměsíčky, přidej do pánví. Následují rajčata, červená paprika, řapíkatý celer.
- Chvilku opékej a přidej protlak. Zalij trochou horké vody z konvice. (Budeš ještě přidávat vodu z těstovin.)
- Nech to bublat. Teď je čas rozdělit dětské porce od dospělých (mimi porce na mixování). Do dospělých porcí přidej pokrájené olivy, sušenou bazalku, sůl a pepř. Nech to bublat do hustoty, co se ti líbí. Pokud to použiješ jako omáčku, může to být tekutější, pokud na chleba, tak redukuj.
- Podávej na chlebu nebo s těstovinami a dobrou chuť 😏
Fotky

