Posted on

Tohle bylo trochu neplánované jídlo – v lednici jsme měli anglickou slaninu v kuse, tak jsem si řekla, že udělám ptáčky. Kromě slaniny (a volitelného masa) jsou v nich ingredience, co máme běžně doma bez předchozího nákupu. Taková jídla jsou nejlepší 😁

Vystačí na dvě dospělé a asi dvě dětské porce (2 x 250 ml). Vhodné nejdřív od 12 měsíců – je to dost slané a tučné. Problematická je slanina a hořčice.

Ingredience

  • Máslo
  • 250 g rýže
  • 1 cibule
  • trocha hladké mouky
  • 200 g anglické slaniny
  • (volitelně) 200 g hovězího
  • 4 kyselé okurky
  • 3 lžíce plnotučné hořčice
  • (volitelně) 1/2 hovězího bujónu

Postup

  1. Dej vařit vodu na rýži. Do hluboké pánve dej kousek másla a zapni střední plamen.
  2. Cibuli nakrájej nadrobno a dej restovat do pánve. Okurky a maso nakrájej na malé kostičky. Cibuli zapraš moukou a opět zarestuj.
  3. Do pánve přidej okurky a maso, chvilku opékej. Připrav si horkou vodu nebo hovězí vývar. Dej vařit rýži.
  4. Do pánve přidej 3 lžíce hořčice a směs rozmíchej. Přidej horkou vodu nebo vývar.
  5. Pánev přiklop a nech omáčku probublávat, dokud se neuvaří rýže.
  6. Omáčku můžeš podle potřeby zahustit lžící mouky rozmíchané v teplé vodě.

Vařila jsem jen pro sebe a Matouše, ale udělala jsem trochu víc rýže, abych měla pro Šímu na kaši. U vaření stál na schůdkách vedle mě a ujídal mi slaninu a okurky, tak jsem si řekla, že by mohl hotové jídlo ochutnat. Odebrala jsem mu lžíci rýže a trošičku omáčky, protože je dost slaná. Zblajznul to tak rychle, že jsem nestíhala nabrat další porci! Nakonec snědl asi 3 mističky z obrázku (odhadla bych tak 400-500 ml). Podle toho, jak jsem nabírala, bych řekla, že snědl celou dospělou porci. Pak ještě dojel zbytek z mého talíře, protože pánev už byla prázdná 😂

Fotky